Параграф22 Daily

§22 Новини

ФБР публикува във Фейсбук материали за вербуване на руснаци

Федералното бюро за разследване (ФБР) публикува материали във Фейсбук, за да вербува руснаци, живеещи в района на Вашингтон, съобщава в сряда CNN. Според телевизионната компания тези материали от ФБР вероятно са насочени „срещу руски разузнавачи, които местното население да предаде. Те са адресирани и до всички онези, които биха могли да дадат информация за тяхната шпионска дейност“.

Публикациите се появяват като насочена реклама в ТВ емисии за потребители, разположени във Вашингтон и неговите предградия.

В един от материалите, цитирани от CNN, е изобразено семейство - баща и майка с дъщеря-ученичка заедно с надпис на руски език: "Заради вашето бъдеще, за бъдещето на вашето семейство!" Прави впечатление, че в това изречение са допуснати три правописни грешки: в думата "бъдеще" вместо буквата "щ" се използва "ш", в думата "семейство" вместо мекия знак "ь" има твърд - "ъ", а в думата "вашето" буквата "е" липсва. Освен това препинателните знаци са поставени съвсем неправилно. Над снимката има и текст: "ФБР получава най-ценната разузнавателна информация за борба със заплахите чрез информация от членовете на обществото. Ако имате такава информация, която може да помогне на ФБР, посетете ни!"

Друга публикация пък изобразява шахматна дъска с надпис: "Време ли е да направите своя ход?" Материалът съдържа връзка към програмата за контраразузнаване, осъществявана от офиса на Вашингтон на ФБР, и предлага „да получите там повече информация“.

Според CNN, най-малко три такива материала са публикувани в социалните мрежи тази седмица. Алън Кохлер, ръководител на отдела за контраразузнаване в офиса на ФБР във Вашингтон, отбелязва в интервю за телевизионната компания, че ФБР "използва законни средства" за идентифициране на лица, които имат информация, която може да бъде полезна за гарантиране на националната сигурност на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във