Параграф22 Weekly

§22 Новини

ФБР си плащало на Microsoft за данните на потребителите

Според сайта The Daily Dot софтуерният концерн Microsoft е приемал стотици хиляди долари месечно от ФБР за предоставяне на законен достъп до информация на потребителите. Публикацията идва, след като хакерите от групировката "Сирийска електронна армия" са получили достъп до кореспонденция на Microsoft, в която са открити писма, касаещи фактури, издадени към Отдела за технологии за прехващане на данни към ФБР (DITU). Според тези документи базираният в Редмънд концерн е искал от ФБР да покрива направените разходи за изпълнение на законните искания и съдебните заповеди за предоставяне на потребителски данни, цитира Investor.bg.


Така например през декември 2012 г. Microsoft е съставила фактура на стойност 145 100 долара, като за изпълнението на една заявка се изискват по 100 долара. През август 2013 г. ФБР е трябвало да възстанови разходи на Microsoft в размер на 352 200 долара, като стойността на една заявка вече е нараснала до 200 долара. Общата сума по фактурата за ноември, която е и последната публикувана от сайта, възлиза на 281 000 долара.


Според всички експерти, запитани от сайта, в искането на Microsoft за покриване на разходите по изпълнението на законните искания няма нищо незаконно. Фактурите обаче по-скоро са показател за това, колко често правителството изисква информация за клиентите на компанията. Така например се оказва, че през някои месеци са били подавани по няколко хиляди заявки за предоставяне на такава.


Въпросният отдел за технологии за прехващане на данни към ФБР (DITU) играе ключова роля в програмата PRISM на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Благодарение на информацията, предоставена от бившия неин служител Едуард Сноудън, стана известно, че този отдел е играл ролята на свързващо звено между ФБР и технологични компании като Google, Facebook, YouTube и Apple. Всички те не са предавали данните на потребителите към NSA директно, а именно чрез инфраструктурата на DITU.


Според Washington Post PRISM е създадена през 2007 г., в началото на управлението на президента Джордж Буш. Но оттогава разузнавателните служби са разширили значително програмата. Повече от 2000 разузнавателни доклада са били създавани месечно с данни от програмата, пише Guardian. Често документите са били основа на ежедневните брифинги за президента Барак Обама.

Facebook logo
Бъдете с нас и във