Параграф22 Daily

§22 Новини

ФБР създало фалшив вестникарски сайт, разпространяващ вируси, за да проследи бомбена заплаха

През 2007 година Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) e работило по проследяването на бомбена заплаха срещу гимназиално училище, отправена чрез страницата MySpace, пише The Verge. За да проникне зад анонимността на сайта, агентите е трябвало да проявят креативност. Нови документи показват обаче, че залавяйки виновника, самите представители на ФБР може да са извършили престъпление.

От документи, открити от фондацията “Електронни граници” (Electronic Frontier), става ясно, че ФБР е създало фалшива уеб страница, изглеждаща като статия на изданието Seattle Times. Агентите са използвали сайта, за да заразят с проследяващ зловреден софтуер компютъра на заподозрения. Създаването на фалшиви страници е обичаен начин за разпространение на вируси, но по-скоро за престъпниците, а не за органите на реда. Вече има мнения, че фалшивата страница е атака срещу пресата. “Ние сме скандализирани, че ФБР с очевидното съдействие на Главния прокурор на САЩ, е злоупотребило с името на The Seattle Times”, казва един от редакторите на вестника. “Това не само преминава определена граница, то я изтрива”. Associated Press (АР) също изразява тревога, посочвайки, че “този заговор опетнява името на АР и подкопава авторитета на медията”.

Софтуерът на ФБР, наречен CIPAV, е създаден да събира компютърни IP адреси, MAC адреси, както и последните регистрационни сесии, който ефективно идентифицират хората, посетили дадена страница. В този случай, агентът е изпратил съобщение до страницата на заподозрения в MySpace, съдържащо линк към фалшивата страница. След като заподозреният е натиснал линка, страницата тайно е качила CIPAV на компютъра му, отвеждайки агентите към човека, който е отворил страницата. Твърде много тайни все още обгръщат инструмента CIPAV и най-вече процедурите по прилагането на софтуера. Настоящите разкрития подсказват, че зад тях може да се крият някои oбезпокоителни методи, отбелязва The Verge.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във