Параграф22 Daily

§22 Новини

Фиаско за ГЕРБ: Русенка оглави ЦИК

Русенката Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Тя е от квотата на "Има такъв народ", но първо бе предложена за поста от лидера на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова. Сред предложените членове на ЦИК от "Има такъв народ" има един кандидат с опит, експертиза, почтен, била е говорител на ЦИК - това е Камелия Нейкова, каза Манолова.

Председателят на групата на ИТН в парламента Тошко Йорданов поиска да чуе и мнението на останалите партии за Нейкова. "Ние няма да правим предложение за председател, но този дебат, който водим днес тук, ако с такива послания и за такава дейност изпращаме нашите представители в ЦИК, аз съм притеснени за работата й и най-вече за произвеждането на едни демократични, свободни и честни избори", обяви Карадайъ.

Принципът и магаре да вържа, ще го изберат, не може да бъде част от демократичния процес - дали за шеф на ЦИК, дали за парламента, коментира Христо Иванов. И подкрепи президента, че ГЕРБ трябва да има зам.-председател на ЦИК и Димитър Димитров бил добро предложение. С оглед на добрите думи, които чухме за един от нашите кандидати, официално правя предложение за Камелия Нейкова, обяви Виктория Василева от ИТН. "В тази ситуация жребий няма да теглим, съставът е ясен, председател на Централната избирателна комисия ще бъде Камелия Нейкова. Димитър Димитров ще бъде заместник-председател", заяви президентът Румен Радев. "Надявам се вашата партия да не снеме подкрепата към Камелия Нейкова", обърна се президентът към Тошко Йорданов от "Има такъв народ" и помоли представителите на партиите да подпишат протокола.

Коя е Камелия Нейкова?

Нейкова участва дейно в промените в Изборния кодекс на 45-ото НС.

Родена е през 1969 година, семейна с две деца. Заместник-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. Завършила е право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Има и професионална квалификация „Регионалистика и европейска интеграция“.

Притежава над 20-годишен опит като експерт в областта на административното право и изборното законодателство, събирането на публични вземания и в държавната администрация. Била е юрисконсулт на Териториалното поделение на НОИ в Русе и директор на РД на Агенцията за държавни вземания. В Националната агенция за приходите в София ръководи отдел „Принудително изпълнение“. Била е член на Централната избирателна комисия и е участвала като експерт във Временната парламентарна комисия на 41-вото Народно събрание за подготовката на Изборния кодекс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във