Параграф22 Daily

§22 Новини

Филип Златанов най-после подаде оставка

Обвиняемият за длъжностно престъпление Филип Златанов е подал оставка като шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Съдът го отстрани от поста след избухването на скандала с тефтерчето му, но формално той не беше подал оставка.


Тя е депозирана днес в парламента, съобщи депутатът от БСП Кирил Добрев, който е шеф на временната анкетна комисия за проучване на дейността на комисията за конфликт на интереси по времето на Златанов.


Скандалът гръмна в средата на юли, когато прокуратурата показа извадки от неговото тефтерче, от които се разбра, че той е записвал инструкции срещу кого да се засили натискът на комисията и срещу кого да се забави.


В бележника има инициали на даващите инструкции (Б.Б., Ц.Ц., И.Ф.), което предизвика сериозни съмнения, че става дума за бившия премиер Бойко Борисов, заместника му Цветан Цветанов и бившата вече депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова. Тя отрече да се разпознава, но подаде оставка като народен избраник и член на ръководството на партията.


Народното събрание трябва да вземе възможно най-бързо решение за избиране на председател на Комисията за конфликт на интереси, заяви един от членовете й - Сабрие Сапунджиева на днешното заседание.


Когато нашият председател беше отстранен, нашата работа беше блокирана. Ако трябваше аз да взимам решения, щях да уволня главния секретар. Той не е изпълнявал своите задължения. Главният секретар организира работата на администрацията и ако е имало такива нарушения, може би е редно комисията да изслуша и него , добави тя.


По-рано Кирил Добрев коментира пред bTV, че Филип Златанов ще бъде предаден на собствената си комисия.


Сигналът за Росен Плевнелиев (отбелязан в тефтерчето - б.р.) е изтрит от регистъра на комисията. Преписката е намерена в чекмеджето на Златанов, за да няма достъп никой до нея , разказа депутатът от левицата.


По думите му чрез комисията от ГЕРБ са решавали вътрешно-партийните си проблеми. Според него прави впечатление, че тези, които са се подчинявали на управляващите, са били пожалени . Срещу името на бившия образователен министър Сергей Игнатов например пише уволнението му стига , даде пример Добрев.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във