Параграф22 Daily

§22 Новини

Филип Златанов: Прокуратурата вероятно е манипулирала съдържанието на тефтерите

Прокуратурата вероятно е манипулирала съдържанието на тефтерите на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Това допускане направи самият Златанов пред бТВ, който беше в студиото с двамата си адвокати.

"Склонен съм да вярвам, че има манипулации на съдържанието на тефтерите", заяви Филип Златанов. За един от най-спорните текстове в прословутите му тефтери – дали е изписано ДП или 10, той каза, че инициалите са оригиналният текст, а не показаното от прокуратурата число. Много ясно пише ДП, а не 10, каза и адвокатът му Ирена Савова. Не пиша по този начин 10, допълни и Златанов.

По думите му става въпрос за поредица от спекулации и подчерта, че е част от някакъв сценарий, но не посочи кой го е вкарал в него. Аз се оказах в една ситуация сам срещу всички – срещу институциите, срещу медиите, срещу цялото общество, отбеляза Златанов. "Не съм виждал тефтерите от 9-и юли 2013-а г. когато ми ги отнеха при изключително зрелищна акция", каза той и допълни, че не е имало никакви поръчки, нито натиск срещу него, докато е бил председател на комисията. Получавал е обаче много обаждания от политическия елит и самонадеяни хора с плювки, пасквили и клюки. Всякакви хора се обаждаха, каза той, но няколко пъти отбеляза, че това не означава поръчки, заповеди, натиск.

Адвокатите му коментираха, че мистерии по тефтерите ще продължат да витаят в публичното пространство, защото прокуратурата не си е свършила работата. Прокуратурата не представи веществените доказателства – тефтерите, отбеляза адвокат Савова, като допълни, че от 25 тома доказателства прокуратурата е извадила само няколко листа и няма логично обяснение за това, което се е случило в съдебната зала.

Това, което се появи на пресконференцията на прокуратурата, в мен остана впечатлението, че прокуратурата чете мотивите на влязло в сила решение. Всъщност самата прокуратура се отказа от обвинението за търговия с власт, посочи защитникът. Нещо, като се извади от контекста, винаги може да е страховито, подчерта Савова.

Другият защитник на Златанов - Красимир Манов, посочи от своя страна, че няма нито една страница в тефтера, която в действителност да изглежда като извадките, представени от прокуратурата.

Много бихме искали прокуратурата да отговори на въпроса къде са тефтерите, каза адвокат Савова. Тя посочи, че именно от прокуратурата са отказали да разпитат хора като Искра Фидосова, Цветан Цветанов и Бойко Борисов, за чиито инициали се говори, че присъстват в тефтерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във