Параграф22 Daily

§22 Новини

Финансистът Коришченко е задържан за присвояване на 3,2 милиарда рубли от Инвестбанк

Бившият заместник-председател на Централната банка на Руската федерация Константин Коришченко, който сега работи като завеждащ катедра в РАНХиГС, е бил задържан в рамките на наказателно дело за присвояване на 3,2 милиарда рубли (около 44.2 милиона долара) от частната кредитна институция Инвестбанк, която Корищенко е оглавявал през 2012 г. Това е съобщил пред ТАСС източник в правоохранителните органи. "Според разследването Коришченко и бизнесменът Максим Палчун са замесени в присвояване на около 3,2 милиарда рубли от Инвестбанк", казал събеседникът на агенцията, но не предоставил повече подробности по случая.

Коришченко и индивидуалният предприемач Максим Палчун бяха задържани и обвинени в извършване на престъпление по част 4 на чл. 160 от Наказателния кодекс на Руската федерация (присвояване, тоест кражба на чуждо имущество, поверено на виновната страна, в особено големи размери), с тях се провеждат следствени действия, в резултат на които ще бъде взето процесуално решение по отношение на всяко замесено лице по наказателното дело, казал още източникът на ТАСС в органите на реда.

Заместник-ректорът на РАНХиГС  - Руската академия за народно стопанство и държавна служба Иван Федотов е заяви пред ТАСС, че задържането на Коришченко не е свързано с текущата му работа в университета. Санкцията на статията по НК, вменена на подсъдимите по наказателното дело за присвояване, предвижда наказание до 10 години затвор с глоба до 1 милион рубли. В пресслужбата на Тверския съд на Москва са отбелязали, че разследващите искат да задържат обвиняемия в следствения арест, но исканията за задържането им все още не са постъпили в съда. Случаят се разследва от следствения отдел на Министерството на вътрешните работи на Русия.

От 2002 до 2008 г. Коришченко е бил заместник-председател на Централната банка на Русия, по-късно е оглавявал Инвестбанк. В момента той заема длъжността началник на катедра в РАНХиГС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във