Параграф22 Daily

§22 Новини

Финансови сделки изплуват зад палежа в Мусина

Три трактора, два комбайна, торачка и амониева силитра са били опожарени в стопански двор в Мусина. Техниката е собственост на крупен арендатор от Павликени. Пазачът не е видял човек, но след като машините лумнали, той и съседи се обадили на тел. 112 около 5 часа сутринта. Светкавичната реакция на пожарната от Павликени успяла да спаси 13 тона тор и четвъртия трактор от палеж, до който обаче са намерени туба с бензин и парцали, съобщава „Борба”.

Унищоженото имущество е за 1, 5 млн. лв., но за щастие, е застраховано, каза собственикът Николай Рачев. Той бе на мястото на палежа заедно с криминалистите от Велико Търново и Павликени, които извършваха оглед на местопроизшествието. Целият стопански двор още бе пълен с пяна от колите на огнеборците, а част от тях заедно с униформени полицаи бяха на мястото на пожара. Взрив не е имало, макар подпалената техника да бе напълно унищожена.

"Нямам заплахи и дългове и нямам обяснение за това, което са ми сторили. Давам работа на 50 души. Надявам се застрахователят да плати унищоженото и полицията да разкрие подпалвача. Миналата година обаче купих две фирми от Сергей Фидин с борчовете към кредитори и може да съм попречил на трети лица, на спиране на доходите за други хора. Сделката е законна и всичко е наред по документи”, заяви Николай Рачев, чиято фирма се казва „Рачев-4 агро” ЕООД и има активи за над 2 млн. лв., сочи справка в Търговския регистър.

Рачев отказа да съобщи за колко е купил дружествата на Сергей Фидин, но обясни, че едната фирма е месопреработвателна, в Лесичери, а другата е за земеделие. Той подчерта още, че в никакъв случай не се съмнява, че Фидин има нещо общо с палежа на машините му, но можел да знае нещо по въпроса.

Подобен палеж срещу арендатор се случва за пръв път от много години в областта. Полицията проверява и как са били придобити обработваните ниви на бизнесмена, макар всичките имоти да са описани много подробно и на доста страници във фирменото досие на дружеството

Facebook logo
Бъдете с нас и във