Параграф22 Daily

§22 Новини

Финансовите министри на ЕС подкрепиха борбата срещу избягването на данъци

Европейските финансови министри подкрепиха борбата срещу масовото избягване на данъци от мултинационалните компании, съобщи АФП. Съгласно нов план на Европейския съюз, 28-те страни членки ще обменят информация за сключените споразумения с някои от най-големите световни корпорации, с което ще се сложи край на поверителността около практиките за привличане на чуждестранни инвестиции.

Планът бе представен от Европейската комисия (ЕК) на срещата на финансовите министри в Рига, които са подкрепили единодушно предложенията.

Заместник-председателят на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис подчерта: "Нашето предложение за автоматичен обмен на информацията по данъчните постановления, представено през март, е съществена първа стъпка за по-голяма прозрачност в корпоративното данъчно облагане".

Предстоят месеци на интензивни преговори по оформяне на подробностите от плана. Изготвянето му последва миналогодишния скандал "Люклийкс", при който изтекоха поверителни споразумения за избягване на данъци между Люксембург и мултинационални компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във