Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирма-фантом обира в интернет, за варненската полиция измама под 200 лв. не е престъпление

Фирма фантом обра десетки варненци, "продавайки" различна техника в интернет. Измамените са си направили страница в социалната мрежа и се оказало, че същата фирма успяла да измами още много хора в Пловдив, Велико Търново, София и други градове, съобщава в. "Черно море". "При нас е получен сигнал за въпросната фирма. Икономическа полиция разследва случая. Засега повече подробности не мога да кажа", обясни  говорителят на варненската полиция Ивана Милева.

Пострадалите са подали жалба и в Комисията за защита на потребителите, където също е образувана проверка. Фирмата се казвала "Гроупони", а измамната схема е елементарна - направен е сайт за търговия в интернет, който предлага ваучери за телевизори, телефони и друга техника. След като "ужилва" десетки потребители сайтът изчезва.

Едната от измамените варненки превела 450 лв. за телевизор, а друга - 180 лв. за мобилен телефон. След като минали няколко дни, а предплатената стока така и не пристигнала, жените решили да се свържат с представители на фирмата. Оказало се, че такъв сайт вече изобщо не съществува, както и такава фирма. Телефоните били изключени, електронната поща - изтрита. Все едно никога не ги е имало.

Варненка, която превела пари за мобилен телефон, отишла в Трето РПУ в града да подаде жалба, но оттам я върнали, като й обяснили, че сумата е под 200 лв. и нямало престъпление. Тя споделила с другите и в крайна сметка няколко от измамените варненци се събрали и подали жалби до полицията, прокуратурата, КЗП и още няколко институции с надеждата, че органите на реда ще си свършат работата и ще успеят да заловят измамниците. Те са уверени, че в навечерието на Коледните и Новогодишните празници същите измамници се "вихрят" с пълна сила в интернет и обират други хора.

Според експерти колкото и да са добри с технологиите, измамниците няма как да не са оставили следи в глобалната мрежа и разкриването им няма да бъде трудно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във