Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирма за земекопни работи си държи 32 милиона лева кеш

Служебният министър на финансите Асен Василев заяви в предаването на Би Ти Ви "120 минути", че е установена касова наличност във всяка от тези 13 000 фирми за над 100 000 лв, а в една, която се занимава със земекопни дейности, кешовата наличност била 32 млн. лв. Общата сума на скътаните банкноти била 4 млрд. лв. Затова започват проверки.

"Опитваме се да преориентираме методологията, с която работят НАП и Агенция "Митници". Трябва да отидем там, където са потенциалните големи щети за бюджета, а не да гоним фризьорските салони", каза финансовият министър. "За мен е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40-50 млн. лева. За да се стигне до такова голямо натрупване, или не е имало реакция на НАП или тази реакция е била затруднена от някого", предположи той. "За мен е силно притеснително, че във всички нива и всички системи има течове. Или правилата са направени така, или държавата е имитирала дейност - да не гони големите фирми, а да гони фризьорските салони. Същото нещо се видя в Българската банка за развитие, същото нещо се видя и в енергетиката", коментира Василев.

Започваме детайлен преглед на Фонда на фондовете, заяви министърът. Фондът управлява малко над 1 млрд. лева обществен ресурс, основно от европейските оперативни програми. "За мое голямо учудване фондът е на загуба." Министърът съобщи, че след като преди дни МФ и НАП обявиха, че за 3 години приходната администрация е отписала 10 млрд. лева като несъбираеми дългове, не малка част от големите длъжници започнали сами да ги търсят.

Компаниите с натрупаните големи данъчни задължения започнаха да се обаждат и да преговарят за форма и начин на изплащане, каза той и даде за пример „Брикел”, която трябва да изчисти 42 млн. лева задължения. Василев съобщи, че в момента държавата разполага с малко над 8 милиарда лева по сметките, но 5-6 млрд. лева са пари, които не може да пипаме – Сребърен фонд, фонд за възстановяване на реакторите на АЕЦ „Козлодуй” и още няколко фонда. Така че  Министерство на финансите разполага с малко над 2 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във