Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирми, близки до сега управляващите, спечелили търговете за "Южен поток" при тройно завишени цени

Кабинетът на Пламен Орешарски и министър Драгомир Стойнев не успяха да защитят интересите на България по казуса с газопровода „Южен поток”, те се поддадоха на американския натиск и след посещението на трима американски сенатори обявиха, че спират работата по проекта. Това каза в студиото на bTV Румен Овчаров. Според него, вината на ГЕРБ е, че за един проект, за който се знаеше всичко – колко газ, каква ще е таксата, за колко време ще се изплати, се пусна една неизвестно откъде тройно по-висока цена.

Българската част трябваше да се изгражда от фирми, близки до правителството на ГЕРБ и още една след това, приближена до двойната коалиция, дошла на власт след Борисов, каза бившият министър на икономиката. Според него, тези фирми са спечелили без прозрачен и ясен търг обект за над 2 милиарда лева. „Проектът „Южен поток” бе преди всичко политически, не финансов, а нашите управляващи се занимаваха само как едни пари да се раздадат на едни фирми”, анализира Овчаров. Той обвини Европейската комисия, че играе двойна игра и разрешава едни, а спира други проекти.

Според енергийния експерт Бойко Борисов е провалил 4 стратегически за страната ни енергийни проекти – петролопровода Бургас-Александруполис, АЕЦ „Белене”, Набуко и сега „Южен поток”. Той не изключи, че Русия може да се откаже от сега действащата тръба, която доставя природен газ през Украйна и така да загубим таксите за пренос, които получаваме сега.

 "Трябваше да покажем на Брюксел, че с нас се постъпва по двоен стандарт и да си защитим националните интереси, но не го направихме", припомни Румен Овчаров. Той бекатегоричен, че страницата с "Южен поток" е окончателно затворена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във