Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирми и граждани дължат над 6 млн. лв. налози на община Банско

Фирми и физически лица дължат над 6 млн. лв. на Община Банско. Задълженията са натрупани от неплатен данък недвижимо имущество и такса битови отпадъци. Списъкът с некоректните длъжници е публикуван в сайта на Община Банско. Там се вижда, че са около 100 фирмите, които дължат от 5 хиляди до над 500 хиляди лева на общинската хазна. Има и много физически лица, които дължат различни по размер данъци и такси, сочи БНТ.

От Общината казаха, че към момента ще се въздържат от коментар и са предприели всички необходими мерки да издирят длъжниците. Сред най-големите длъжници са граждани от Великобритания, които не са плащали данъци за имоти, които имат от 10 години в Банско. "Горе-долу са между 7 и 9 хиляди британци, които имат имоти в Банско. Проблеми с плащането на данъци са малко сложни, защото тези чужденци са инвестирали тук. Например, купуваш апартамент за 100 хиляди евро. Планът беше Банско да бъде прекрасен курорт и новият апартамент да бъде в "новия град".

Но реалността е, че "новият град" е както беше преди 10 години. Предишният кмет на Банско не е правил нищо в този район. Нямаме асфалт, нямаме тротоари, нямаме улично осветление, няма и къде да паркираш и тези инвестиции са почти фалит. Не е коректно, но аз разбирам защо тези хора не искат да плащат данъци. Не са получили нищо от Община Банско, техният бизнес е фалит и сега те трябва да продават тези апартаменти за 1/10 от себестойността.

Доста от тези хора са в капан - имат доста разходи по тези апартаменти и нямат приходи, за да ги покрият", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във