Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирми наказват служителки със 700 лв., акo забременеят

Фирма задължава служителките си да плащат 700 лева обезщетение, ако забременеят. В трудовите им договори е записана специална клауза, според която в случай на майчинство, те дължат обезщетение на работодателя си. Това е един от многото сигнали в Комисията за защита от дискриминация за тормоз от страна на шефове към бъдещи майки. Жена дори се оплакала, че загубила бебето си заради стреса на работното място и натиска да напусне, който й бил оказан, след като се разбрало, че е бременна. Фирма пък започнала да наема на работа само жени над 50 г., тъй като нямало "опасност" да забременеят.

Пловдивска фирма задължава служителките си да плащат 700 лева неустойка, ако забременеят, съобщават медии. Скандалната клауза е включена в трудовите им договори, а за казуса е сезирана Комисията за защита от дискриминация. Сигналът е подаден от млада жена, която кандидатствала за работа във въпросната фирма и след като преминала обучение, й бил предложен договор със заплата от около 500 лева. Тя била готова да го подпише, но една от клаузите я втрещила - тя гласяла, че ако служителка на фирмата забременее след постъпването си, дължи на работодателя обезщетение от 700 лева. В крайна сметка жената се отказала да работи във въпросната фирма. Не се явила на заседанието на Комисията по дискриминация по казуса и преписката била прекратена поради недостатъчно доказателства.

Това обаче далеч не единственият случай на лошо отношение на работното място към бъдещи майки. В момента антидискриминационната комисия разглежда фрапиращ сигнал на жена, работеща в кафене, която била подложена на тормоз, след като забременяла. Жената карала трудна бременност, представяла болнични листове на шефката си, които не били приемани. Оплаква се, че я карали да подаде молба за напускане, следвали заплахи по телефюна, казвало й се, че няма полза от нея. Заради неприятностите жената влиза с високо кръвно в болницата, което според нея се е отразило фатално на детето. Ден след раждането то умира.

Друга жена пък се оплакала, че фирма отказва да я вземе на работа, защото била на 30 години и имало "опасност" да забременее и да има дете. Дружеството имало нова политика - да се назначават само служителки над 50 години.

Комисията по дискриминация е наложила глоба на управителка на пловдивска фирма заради тормоз над нейна подчинена, чакаща дете. Преди да стане ясно, че е бременна, служителката се ползвала с доверието на шефката и била ценена като кадър. След като обявила, че ще става майка, обаче всичко тръгнало наопаки. Променили условията й на труд, управителката не й разрешавала обедна почивка, подложена била на тормоз и незачитане като пълноценен служител. Накрая се стигнало и до уволнението й с мотив, че не притежава необходимите качества за работата. Последвал стрес, който се отразява и на бременността й, като на няколко пъти има риск за загуба на бебето.

Мобилен оператор също е бил глобен след поредица оплаквания от негови служителки, които били лишени от социални придобивки, след като се върнали от майчинство. На една от тях дори заплатата била намалена. На компанията са направени предписания да не ощетява майките и те да получават равностойно възнаграждение с останалите служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във