Параграф22 Daily

§22 Новини

Фирми ощетили Хасково с милиони левове заради сбъркано изчисляване на такса смет

Десетки милиони левове не са влезли в общинската хазна на Хасково заради фирми, които са плащали с години по-ниска такса смет от това, което са дължали, съобщи кметът на Хасково Станислав Дечев.

Години наред около 100-150 фирми са плащали такса смет по отчетна стойност, а не по данъчна оценка, както изисква закона. Така не са влезли милиони левове в бюджета на областния град. „В един от случаите отчетната стойност е 100 лв. за земя и сграда, а данъчната оценка е 236 хил. лв., но при 100 лв. отчетна стойност таксата за битови отпадъци е 1,20 лв.“, даде пример кметът на Хасково.

До това се стига, след като през 2011 г. е направена промяна в закона, която уточнява, че таксата за битови отпадъци трябва да се плаща по данъчна оценка, а не както е било по отчетна стойност. „Въпреки това от 2004 г. до ден днешен формулата е работила по отчетната стойност на предприятията“, обясни Станислав Дечев. Той допълни, че е сигнализирал и Икономическа полиция и към Прокуратурата, за да се установи кой и как е нареждал това специално отношение към недвижимите имоти на предприятията и юридическите лица. „Това нито е гласувано в общинския съвет, нито е законно“, казва Дечев.

Кметът заяви, че ще поиска оставката на Румен Тинчев, директор на общинската данъчна служба. Според Дечев той е бил наясно с тази ситуация.

От няколко дни Тинчев е в болнични.

Facebook logo
Бъдете с нас и във