Параграф22 Daily

Икономическият министър Кирил Петков разкри:

Фирми, свързани с Пеевски, са взели от ББР 500 милиона

Служебният министър на икономиката обяви, че специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие, за да види защо 946 млн. лв. са дадени на 8 големи фирми, вместо с тях да бъдат кредитирани 946 малки и средни предприятия - с по 1 млн. лв. всяко. На всичкото отгоре поне четирима от тези "кредитополучатели" почти сигурно са свързани с Делян Пеевски.

 

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим  как са изразходвани тези средства. И защо, след като по закон и по устав тази банка трябва да помага на малкия и средния бизнес, са раздадени 960 милиона на 8 човека, четирима от които може би са свързани", коментира Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути". 

Според него и другите клиенти на ББР не са били случайни.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки.

От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани", заяви Петков и добави:

"Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от една агенция за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от агенция за приватизация да разрешава отпускането на 1 млрд. лева?", попита Петков и... сам си отговори: "Много интересен момент е, че тези хора са в надзора на банката отпреди Мавродиев и останаха след него..."    

Служебният министър сподели, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тя почти никога не е била 100-процентова държавна собственост. Според него, една от търговските банки е притежавала 8 от акциите на ББР, а това е процедурна пречка за светкавична смяна на компрометиранията надзор. Ако той поиска да освободи банката от "приватизаторите" ще трябва да свика общо събрание с всичките му салтанати - изпращане на покани и дневен ред, публикуването им в "Държавен вестник" и т.н. Тоест - до реалната смяна на надзора трябва да минат най-малко три месеца, което лишава служебния кабинет на ген. Стефан Янев от  това "удоволствие".

С нескрито задоволство обаче служебният министър сподели с аудиторията на предаването и изхода от неприятната ситуация:

"Намерихме писмо от преди година, в което частната банка заявява намерението си да подари тези 8 акции на държавата във всеки един момент, но Министерството на икономиката така и не беше отговорило на това писмо. Е, от петък Българската банка за развитие вече е 100% държавна собственост, така че сегашният надзорен съвет ще бъде освободен. Освен това смятаме да променим устава на ББР така, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на осем души", допълни Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във