Параграф22 Daily

§22 Новини

Форбс: над 1,5 млрд. долара са блокирани в чуждестранни сметки на Векселберг поради санкции

Над 1,5 милиарда долара са били блокирани в чуждестранни сметки на руския бизнесмен и основател на групата компании "Ренова" Виктор Векселберг след налагането на американски санкции, съобщи самият Векселберг в интервю за списание Forbes.

Според милиардера тези средства могат да се използват само с разрешението на Министерството на финансите на САЩ, което не дава съгласие за това, независимо от целта на искането. "Не ми беше позволено дори да дам нещо за благотворителни цели, за борба с пандемията, въпреки че това беше относително малка сума - няколко милиона, които исках да изпратя за помощ в борбата срещу коронавируса в Европа. Това беше поредното разкритие за мен - да не дам пари на нуждаещите се в толкова труден момент", цитира думите на бизнесмена изданието.

Векселберг подчерта, че в резултат на санкциите са пострадали не само чужди проекти, но и руски. Той припомни, че Ренова подкрепя Болшой и Мариинския театри, различни музейни проекти и благотворителни фондации, финансирането на повечето от които трябваше да бъде спряно след налагането на санкциите.

В началото на април 2018 г. Съединените щати наложиха санкции срещу Руската федерация - по-специално, включиха в черния списък бизнесмена Виктор Векселберг и групата Ренова, която той контролира. На гражданите и на компаниите в САЩ бе забранено да правят всякакъв бизнес с лица от списъка, а взаимодействието с тях и жителите на други държави е под заплаха от вторични санкции.

По-късно Векселберг подаде съдебна петиция за отмяна на санкциите срещу него до OFAC (Служба за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ), като ги нарича незаконни и несправедливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във