Параграф22 Daily

§22 Новини

Франция дължи на Русия милиард паунда (1,5 млрд. долара) за въртолетоносците "Мистрал"

Франция е длъжна да плати на Русия 1,5 милиарда долара в случай на прекратяване на договора за доставяне на два хеликоптероносача "Мистрал", пише лондонският вестник „The Times" - най-респектабелният всекидневник в света . В резултат на блокирането на сделката Франция трябва да плаща по 3 милиона евро неустойки всеки месец.

Първият хеликоптероносач трябваше да бъде доставен в края на миналата година, но френският президент Франсоа Оланд заяви, че ситуацията в Източна Украйна не позволява изпълнението на договора. Очаква се днес в арменската столица Ереван руският президент Владимир Путин и Оланд да обсъдят темата. Те са на посещение в Армения във връзка 100 години от арменския геноцид в Османската империя.

Договорът за доставка на два хеликоптероносача от клас „Мистрал" за нуждите на руската армия беше сключен между френската компания DCNS и руската страна през 2011 г.  Планираше се първият кораб да влезе на въоръжение в руския флот през 2014 г. Сега двата кораба „Мистрал" - „Владивосток" и „Севастопол", се намират в пристанището Сен Назер. Но Франция замрази доставката на хеликоптероносач за Русия заради конфликта в Украйна.

Това е най-големият оръжеен договор между страна от НАТО и Москва, който е на стойност 1,6 милиарда долара и включва доставка на два кораба. Но руските действия в Украйна накараха Париж да преосмисли изпълнението на сделката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във