Параграф22 Daily

§22 Новини

Франция не иска България и Румъния в Шенген

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс заяви, че има сериозни резерви по отношение на присъединяването на Румъния и България към Шенген на 1 януари 2014 година. София и Букурещ твърдят, че са изпълнили напълно изискванията за членство в зоната за свободно пътуване и несправедливо не са допускани.


Все още не е взето решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Съвсем открито ви казвам, че този въпрос не стои на дневен ред. Аз съм повече от резервиран, след като не бяха приети необходимите мерки за гарантиране на сигурността на нашите граждани, обясни френският министър.


Франция имаше сериозни проблеми с роми от България и Румъния, както и с престъпни организации, свързани с Балканите.


Въпреки призивите на Европейската комисия, че двете страни трябва да бъдат приети в Шенген, редица държави са против. Германия, Холандия и други страни са на мнение, че все още двете страни не са постигнали достатъчно резултати в борбата с корупцията и престъпността.


Наскоро българският външен министър Кристиан Вигенин коментира, че ако не възникнат допълнителни затруднения и се спазят намеренията на страните членки, решение да бъде взето на две стъпки - в края тази година да бъде взето решение за присъединяването на въздушните граници, а втората стъпка ще бъдат сухопътните и водните, каза Вигенин.


За да бъдат приети двете страни в Шенгенското пространство, е необходим пълен консенсус от всички страни членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във