Параграф22 Daily

§22 Новини

Франция върна на законните наследници заграбено от нацистите произведение на изкуството

Първото произведение на изкуството -  картина на Густав Климт, беше върната от Франция на законните наследници на собственичката й, ограбена от нацистите през 1938 г., според наскоро приет в страната закон, предаде Франс прес, позовавайки на министерството на културата. Творбата "Розови храсти под дърветата" влиза в националните колекции през 80-те години на миналия век след създаването на музея "Орсе", след като е придобита на пазара на изкуство.

В резултат на задълбочени проучвания е установено, че картината е принадлежала на австрийката Елеоноре Щастни, която я е продала на принудителен търг във Виена през 1938 г. по време на аншлуса (анексирането на Австрия от нацистка Германия), преди да бъде депортирана и убита.

Връщането на картината е осъществено след като през февруари парламентът единодушно прие закон, който разрешава реституирането на петнадесет произведения от обществени колекции на наследниците на еврейски семейства, ограбени от нацистите.

За 13 от 15-те произведения законните собственици са определени от Комисията за обезщетяване на жертвите на разграбване (CIVS), създадена през 1999 г., макар Франция отдавна да е обвинявана, че изостава в това отношение от някои от европейските си съседи, сочи БТА.

По данни на министерството на културата по време на войната от 1939-45 г. във Франция са иззети около 100 000 произведения на изкуството. Около 60 000 предмета са намерени в Германия и са изпратени обратно във Франция. От тях 45 000 бързо са върнати на собствениците им. Около 2200 са подбрани и поверени на грижите на национални музеи, а останалите (около 13 000 предмета) са продадени в началото на 50-те години на миналия век. 

По този начин много разграбени произведения се връщат на пазара на изкуството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във