Параграф22 Daily

§22 Новини

Френската Airbus обвини спецслужбите на Германия в промишлен шпионаж

Френският авиокосмически гигант Airbus се е обърнал с официално питане към германското правителство дали са верни информациите в медиите, че срещу корпопрацията е провеждан промишлен шпионаж на държавно ниво. Авиостроителната корпорация възмерява да подаде и иск в съда заради съобщенията в западноевропейски медии, че спецслужбите на Германиь и на САЩ са извършвали дълго време незаконно следене във Франция, съобщава още британската информационна корпорация ВВС.

Airbus подозира спецслужбите на ФРГ за това, че те са оказвали помощ на американската Агенция за национална сигурност (NSA) при събирането на конфиденциална информация за дейността на най-големите европейски хай-тек корпорации. „Ние разбираме, че компании като нашата винаги ще бъдат обект на шпионаж”, заявил официален представител на Airbus. Засега компанията възнамерява да поиска възбуждане само на наказателно преследване по отношение на някакви „неизвестни лица”.

По-рано в немските медии се появиха разкрития, че спецслужбите на Германия и на САЩ са водели „адресен промишлен шпионаж” по отношение на европейски компании, които уж били нарушавали някакви международни санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във