Параграф22 Daily

§22 Новини

Френският посланик Ксавие Лареп дьо Кабан обвини български съдия в корупция

"Няма начин съдия да вземе решение, при което има платен дълг, а фирмата се дава на съдия-изпълнител. Това означава две неща - или не е добър съдия, или става дума за корупция. Никога не съм чувал за подобен случай във Франция. В съдебната система има "гнили ябълки", заяви в ефира на bTv френският посланик у нас Ксавие Лареп дьо Кабан по повод корупционен скандал с голям френски инвеститор, притежаващ фирма за алкохол у нас. По думите му 114 000 лева са задълженията на френската компания, а сега има охранителна фирма, разпоредена от синдика за 30 000 евро на месец, което е абсурдно.

Той заяви, че е говорил с правосъдния министър по темата. "Попитах го дали ще направи едно разследване на влезлия синдик в предприятието. Ние виждаме нещата логично, но съдът работи с доказателства. Нямам съмнения, че съдията Румяна Ченалова, която работи по казуса, има връзки със синдика", каза още Ксавие Лареп дьо Кабан. Според него страната ни има генерален проблем в съдебната ни система. "Навсякъде има гнили ябълки", категоричен е френският посланик.

Според управителя на френска компания, инвестирала у нас, фирмата му е жертва на българското законодателство. Френска компания за производство и търговия с вина и водка се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък. Фирма, доставчик на рекламни услуги, завежда иск срещу френската компания за несъстоятелност, за неизплатени 114 000 лева.

„След няколко дни се появи друга компания и те започнаха дело за несъстоятелност. Името на компанията е „Агротехнолоджи". Според съда тази компания предлага услуги, маркетингови услуги. Ние такива услуги не сме използвали. Ние не познаваме тези хора. Те просто ни информираха - дължите ни пари, трябва да платите. Съдът реши да назначи синдик с цел да контролира моите действия и цялата дейност на компанията”, разказа отстраненият управител на компанията Николаос Смирноф.

„Френската компания предприема екшън план за погасяване на задълженията си. „След няколко дни и след одобрение на синдика, ние платихме. Платихме на тези две компании в края на октомври, но продължаваме да сме в процес на несъстоятелност, въпреки че обжалваме многократно”, обясни Смирноф.

Френската фирма за производство на вино и водка очаква предварителната обезпечителна мярка да падне, но се случва друго. „Миналия петък съдът реши синдикът да ме замени напълно като управител в двете компании. Така аз вече нямам никакви правомощия като управител, въпреки че ние нямахме никаква информация за втората фирма и фактура. Въпреки това ние платихме. Платихме един месец и половина преди делото. И въпреки това беше взето съдебно решение за моята замяна. Това е един нонсенс. Ние опитахме многократно да обжалваме - на всички съдебни нива и до върховния съд в София. Отлагането продължава, а имаше толкова бързо решение за това да бъда заменен като управител от синдика”, отбелязва Смирноф.

Гръцкият управител на френската фирма сподели своите сериозни сериозни подозрения, че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий.

Facebook logo
Бъдете с нас и във