Параграф22 Daily

§22 Новини

ФСБ блокира пощата Startmail.com в Холандия, откъде идвали мейлите за миниране в Русия

Руското контраразузнаване ФСБ съобщи за блокиране на интернет ресурса, откъде тази есен и зима постъпваха съобщенията за "миниране" в Русия. Става въпрос за ресурса Startmail.com, регистриран в Холандия, от който от края на ноември 2019 г. са били изпратени хиляди фалшиви съобщения за „миниране” на сгради на училища, болници, търговски центрове и други съоръжения в страната на Путин.

„От 28 ноември 2019 г. до днес от Startmail.com (Холандия) са били изпратени повече от хиляда анонимни съобщения със заплахи за миниране и взривяване на имейл адресите на съдебните органи и силите на МВР и ФСБ в 16 региона на Русия, съобщиха за ТАСС в Центъра за връзки с обществеността (ЦОС) на ФСБ на Русия. "Става дума за повече от 16 хиляди уж минирани обекти на социалната инфраструктура (училища, детски градини, болници, транспортни съоръжения, търговски центрове и т.н.). Всички заплахи са се оказали неверни", уточниха от ФСБ.

Startmail.com не е предоставил информация за лицата, администриращи пощенските кутии, от които подобни съобщения са изпращани тази година. Но от ФСБ смятат, че собствениците на този ресурс са почтени граждани и нямат нищо общо с тези злонамерени действия на екстремистите.

"Ние разбираме, че ограничаването на достъпа до този имейл ресурс няма да блокира напълно каналите за разпространение на подобна терористична информация, но считаме, че предприетите мерки трябва да възпрепятстват изпълнението на подобни действия в бъдеще и значително ще намалят техния мащаб в бъдеще", заключават от ЦОС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във