Параграф22 Daily

§22 Новини

ФСБ осуети опит на украинските спецслужби да отвлекат лидер на опълчението в Донбас чрез руски ОПГ

Руското контраразузнаване - ФСБ, е задържало седем души, направили опит за отвличане на един от лидерите на бунтовническото опълчение в Донбас, намиращ се в момента в Русия. Операцията е била организирана от украинските специални служби, съобщава ТАСС като се позовава на Центъра за връзки с обществеността на ФСБ (ЦВО). "ФСБ на Руската федерация предотврати опит на специалните служби на Украйна за отвличане от територията на Русия и насилственото прехвърляне в Украйна на гражданин на Руската федерация, един от лидерите на народната милиция в Донбас, който е взимал активно участие във военни действия срещу въоръжените сили на Украйна", съобщават от ЦВО. При опита за отвличане са били задържани седем граждани на Русия - Макаров Т.Б., Мищенко М.С., Капкаева О.Д., Кормич А.М., Пизин М.Ю., Мороз Е.А. и Долгов В.В. Организатор и координатор на акцията били граждани на Украйна - Андрей Байдала и Игор Мищенко".

Според ФСБ организаторите на отвличането били ръководени от началника на отдела за контраразузнаване на СБУ. „Байдала и Мищенко са действали по указания и под общото ръководство на началника на отдела за контраразузнаване на СБУ А. Руснак и на началника на 5-ти отдел на Службата за сигурност на Украйна А. Поклада. Този отдел пряко работи с организираните престъпни групи в Русия", посочват от ЦВО. За да създадат алиби за подсъдимите, украинските специални служби разпространили в медиите предварително съобщение за „задържането на Байдала за незаконно притежаване на оръжие“.

Мищенко и Байдала организирали в Русия две криминални групи за залавяне на опълченския лидер измежду членове на руски престъпни структури. Те обещали на групата на Макаров общо 200 хиляди долара възнаграждение и са му изплатили авансово 50 хиляди долара. "В същото време Байдала, за който се твърди, че е задържан в Украйна, упражнява дистанционно пряко лично ръководство на двете групи в реално време", отбелязва от ФСБ.

Според руското контраразузнаване Байдала е известен на органите за сигурност и компетентните органи на ДНР като служител на свободна практика в СБУ и Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, както и довереник на 5-та дирекция на контраразузнавателния отдел на СБУ под псевдонима Швед. В ДНР Байдала участвал в редица наказателни операции като организатор на извършени и на предотвратени терористични атаки в Донецк, включително убийството на А. Захарченко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във