Параграф22 Daily

§22 Новини

Гаранции от 1,5 млн. лв. за България са некоректни

Паричната гаранция трябва да осигури редовното участие на обвинения в наказателния процес, в случая се търси един публичен ефекти. То е некоректно, защото размерът на паричната гаранция винаги се съобразява и със стандарта на живот в една държава. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV Людмил Ангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет по повод наложените
гаранции от 1,5 млн. лв. на двама от приближените до хазартния бос Васил Божков. По думите на Ангелов подобен размер на гаранциите е характерен за САЩ и не се налага дори в по-богати страни от Европа.

Миналата седмица прокуратурата показа документ за криминална регистрация на Божков, който е открит в офиса му. Главният прокурор Иван Гешев потвърди, че показаният документ е оригинален. „Това показва, че едно лице е регистрирано преди 89-та година, осъдено е два пъти, след това си е прибрало оригинален документ в касата като спомен и артефакт. Било е наказателно преследвано в един
момент и е почувствало, че то е по-силно от държавата и си е оставило трофей“, обяви главният прокурор.

„През 90-те години от архивите на МВР изнасяха и по-сериозни документи от една криминалистическа регистрация. Беше безвремие. Дори досиета на секретни сътрудници излизаха навън. Не е нещо страшно изненадващо“, коментира адвокат Ангелов.

Той се съмнява Васил Божков да е стоял в арест в Обединените арабски емирства, където се предполага, че пребивава. Не е характерно само на базата на молба едно лице да бъде поставено в арест, особено в държава като ОАЕ, уточни адвокатът. Според Ангелов няма никаква гаранция, че ОАЕ ще уважи искането за екстрадиция на хазартния бос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във