Параграф22 Daily

§22 Новини

Гаранция за автомобили - втора ръка да се въведе със закон

Ако въведат със закон гаранцията на автомобили втора ръка, само тогава би могло да сработи, каза в интервю за Агенция "Фокус" заместник-председателят на Асоциация на вносителите на автомобили в България - Любомир Доросиев. "Да дам гаранция на даден автомобил, това означава аз да го обслужа, да му сменя ангренажни ремъци, масла, филтри - въобще да го подготвя за гаранция. Това довежда до неконкурентно способност спрямо другите търговци, които не го правят", допълни той.


По думите му идеята няма да работи, ако не е регламентирана, защото купувачите гледат първо цената на автомобила втора ръка. "Това го има в Италия - дава се примерно една година гаранция на автомобил втора употреба, но там наистина цените са доста завишени. Италианците купуват, защото знаят, че си има една година гаранция. В тази една година каквото и да се случи, той си отива при оторизирания търговец и съответно веднага всичко се подменя без пари", посочи още Любомир Доросиев.


Той засегна темата за търговците в сивия сектор и високата им конкурентоспособност. "Например, автокъщите или търговците на автомобили втора употреба ще дават такава техническа гаранция за автомобила, но това ще повиши цените и ще се получи разлика с търговците на парче - пак ще продават без гаранция и пак ще има голяма разлика между ценовите гами. Ние сме търговци, които държат на името си и при всички положения можем да даваме такива гаранции. Преглеждаме автомобилите, знаем в какво състояние е всеки, но българинът и не само, а балканецът, който идва, гледа първо цената", заключи председателят на АВА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във