Параграф22 Daily

§22 Новини

ГДБОП удари ромски бос! Откриха злато за половин милион лева в дома му

Злато за 500 000 лeва, документация и компютри са иззети от дома и офисите на известния в Лом ромски бос Георги Ганчев Георгиев, известен като Гошо Стъкларя. Това е станало по време на спецакцията на ГДБОП на 9 и 10 март. С него се свързват двете фирми - „Кейт пласт“ ЕООД и „Кейт транс гео“ ЕООД, съобщава Трибали.

В събота Главна прокуратура съобщи, че специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София. Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на „Агромах“ ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „буфери“ - „Кейт пласт“ ЕООД и „Кейт транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи.

Двете фирми са регистрирани в София на „Раковска” 125 , а за кореспонденция е посочен адрес в Лом на ул. „Лудовико Миланези” 2.

Според граждани на Лом през последните години „Агромах“ ЕООД е работила на много обекти в региона, главно при ремонт на пътища. Нито една от фирмите – буфери не е била на името на Георги Ганчев. Данни от регистрите показват, че „Кейт пласт” първоначално е била регистрирана на името на майката на Стъкларя – Кева Александрова Ганчева и е продадена в края на миналата година на мъж от Сливен.

„Кейт транс гео“ ЕООД е регистрирана през март 2015 година на името на зетя на Стъкларя, съпруг на дъщеря му, Ачко Ачков. По данни на прокуратурата буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.
Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи, съобщават още от прокуратурата

Facebook logo
Бъдете с нас и във