Параграф22 Daily

§22 Новини

ГДПБЗН: Стриктно спазвайте правилата за пожарна безопасност

През последните денонощия пожарна обстановка се усложни, възникнаха няколко горски пожари, за погасяването на които бе съсредоточен огромен ресурс от екипи огнеборци, спасители, горски служители и доброволци, съобщиха от МВР. Повишен пожарен риск отбелязват и анализите на Националния институт по метеорология и хидрология. На територията на цялата страна са обявени червен и оранжев код с възможност за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари. Усложнената обстановка отново поставя на преден план въпроса за стриктното спазване на превантивните мерки за недопускане на подобни инциденти.


Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението напомня на гражданите, че паленето на огън в близост до сухи треви и горски насаждения е абсолютно забранено. Задължително е и спазването на забраната за движение на моторни превозни средства без искрогасители в горски и полски масиви, както и извършването на ремонтни дейности на такива места. Небрежното пушене и използването на открит огън са опасности, които не бива да бъдат допускани.


Погасен е пожарът, обхванал горски масив в землището на варненското с. Слънчево. В гасенето на огъня е участвал целият личен състав на 3-та РСПБЗН endash Варна, както и хора от горските стопанство в Суворово и Варна, включен е и специализиран автомобил за гасене на горски пожари на Държавното дивечово стопанство. Към 18.00 часа пожарът е локализиран, а при обстойния оглед на периметъра е констатирано, че няма опасност от разпространение. Към 6.00 часа тази сутрин огънят е окончателно ликвидиран. При пожара са унищожени общо 270 декара смесена гора и 100 декара необработваеми ниви и лозя.


Локализиран е и възникналият вчера пожар в района на местността Зайчова поляна в Стара Загора. Засегнатата от пламъците площ е около 500 декара, от които около 200 декара борова гора, останалата част са сухи треви и храсти. Огнеборците продължават работа за доизгасяване на огъня. Всички служители на ОУПБЗН endash Стара Загора са съсредоточени на мястото, помагат модул от поделение 24 150 в областния град, както и служители от общината и Горското стопанство.


Локализиран е и огънят, възникнал в борова гора в с. Рогозиново, община Харманли. В гасенето му участват екипи с шест противопожарни автомобила. Пожарът, за възникването на който сигнал бе подаден в 15.00 часа вчера, е обхванал около 200 декара иглолистна гора.


Ликвидиран е пожарът в блок със слама и лозя в хасковското с. Горно Войводино. В гасенето му бяха включени четири пожарни автомобила.


Общо 1500 декара, от които: 500 декара слама, 500 декара лозя, 5 декара широколистна гора и около 500 декара сухи треви са унищожени при двата пожара на територията на хасковска област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във