Параграф22 Daily

§22 Новини

Ген. Иван Чобанов: Възможностите за злоупотреби се коренят в създаването на самата ДАНС

"В момента да се ръководи ДАНС не е лесно заради многото зависимости и обвързаности... Възможностите за злоупотреби се коренят в създаването на самата служба ДАНС. За да се изкоренят тези явления, е необходима дълбока реформа на сектор "сигурност", а не палиативни мерки". Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш шеф на Национална служба "Сигурност".

По думите му политизацията на службите е свързана с отношението към властта: "Службата, която служи на властта, а не на законите, тя е политизирана".

В предаването "12+3" Чобанов допълни, че около случая с Димитър Георгиев се очертават две тенденции - досега управляващите са си създали навик да имат претенции за монопол върху евро-атлантическите ни партньори и използване на службите за разправа с неудобните хора. "Всички български граждани имат право на достъп до класифицираната информация на държавата. Има някои изключения, които са посочени. Но в последните години се обръщаше повече внимание върху изключенията, при които се набляга върху субективните критерии".

Facebook logo
Бъдете с нас и във