Параграф22 Daily

§22 Новини

Ген. Иван Мечков: Да назначиш офицер от армията за директор на „Военна  полиция“, е все едно генерал без медицинско образование да оглави ВМА                        

„Военна полиция“ трябва да бъде оглавена от офицер от службите за сигурност, а не от офицер от Българската армия. Това каза в предаването „Добър ден, България“ генерал от резерва Иван Мечков, председател на УС на Българската военнополицейска асоциация и бивш директор на Служба „Военна полиция“. Асоциацията се обяви против намерението на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов да назначи за директор на служба „Военна полиция“ офицер от Българската армия, който няма необходимия стаж в специалните служби.

„Против сме, защото това е специална служба, а специалните служби трябва да бъдат оглавявани от хора от службите. Последните 20 години сме свидетели на много примери как в различни служби и ведомства се назначават хора, които не са подготвени и не познават спецификата на работата. От 2009 година до наши дни за директори във „Военна полиция“ са назначавани само военни полицаи и службата върви добре. Освен това в Правилника на „Военна полиция“ е записано, че службата може да бъде оглавена от офицер, който е от службите за сигурност или службите за обществен ред. Назначаването на офицер от въоръжените сили не отговаря на нормативната база. Неслучайно в правилника е заложен този 
текст, тъй като тогава, когато са го приемали, са си дали сметка, че действително една такава специална служба трябва да бъде оглавявана от човек, който е бил в нея“, допълни ген. Иван Мечков.

Да назначиш офицер от армията за директор на „Военна полиция“, е все едно генерал без медицинско образование да оглави ВМА, даде пример Мечков. Той изтъкна, че твърдението, че всички във „Военна полиция“ произлизат от армията не отговарят на истината. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във