Параграф22 Daily

§22 Новини

Ген. Кирчо Киров: Терористичните организации вече са на по-високо ниво, нужни са по-строги мерки

Наличието на големи ислямски общности на територията на Белгия и Франция са предпоставка за атаки като тази на летището в Брюксел. Този терористичен акт е и отговор на операциите, които провеждат силите за сигурност на Белгия и Франция. Има сериозни основания да се смята, че можем да очакваме още такива акции в този регион. Това каза в ефира на Радио София бившият шеф на разузнаването у нас ген. Кирчо Киров.

Става дума за издигане на дейността на терористичните организации на едно по-високо ниво. Извършват се терористични операции на няколко места с елементи на военна организация т.е. с елементи на сериозна логистика – това показаха атентатите в Париж от преди няколко месеца. Последните действия на френските и на белгийските специални служби показаха, че терористичните актове на територията на Франция са подсигурени с дейността на няколко десетки лица.

Залавянето на Салах Абдеслам е само черешката на тортата в този момент, но с навлизането на огромните бежански маси на територията на западна Европа опасността от терористични актове сериозно беше завишена, каза ген. Киров. Мерките за сигурност не само по летищата, но и по гарите, метростанциите, на места, където се събират големи маси от хора, ще бъдат изключително засилени, добави той.

Генерал Киров коментира, че е необходимо поддържане на режим на координация и взаимодействие със специалните служби на съседните страни, особено след насочването на бежански потоци към нашата територия. Опасността за нас е реална и затова службите на България трябва да са в постоянна готовност.

Повече подробности може да чуете от разговора на Лили Големинова с ген. Кирчо Киров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във