Параграф22 Daily

§22 Новини

Ген. Спас Спасов: Политиците винаги скубят средства от армията

"Политиците винаги скубят средства от армията и недостатъчно я осигуряват. Затова загина този наш достоен пилот". Това заяви пред БНР ген. Спас Спасов, председател на фондация "Български ВВС" и челен на Съюз "Атлантик", във връзка с инцидента, при който български изтребител МиГ-29 е паднал по неизяснени причини по време на учение. Той определи като нищожен общия брой часове на направени полети от майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база "Граф Игнатиево".

Ген. Спасов подчерта, че авиационната техника се поддържа винаги на ниво, независимо от годините на нейната експлоатация, докато не бъде определена от завода производител, че е приключен "жизненият ѝ път". Той беше категоричен, че самолетът е бил в изправност. Експертът потвърди, че се прилага практика, при която части от един самолет се поставят на друг, но уточни, че се използват само части, които имат ресурс.

Според него катапултирането на пилота се изпълнява в случай, когато той осъзнае, че трябва да го извърши. Ген. Спасов допусна, че пилотът на падналия изтребител може да не е осъзнал необходимостта от катапултиране, тъй като е атакувал цел, заради която е слязъл много ниско над водата и в следващия момент самолетът вече се е врязал в морето. "Ще бъде жалко, ако нещата и след този трагичен инцидент продължат по същия начин", заключи генералът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във