Параграф22 Daily

§22 Новини

Генерал Бен Ходжис издал, че НАТО търси танкова база в България, съобщава „Stars and Stripes”

Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа скоро ще изпрати екип за проучване в някои източноевропейски страни-членки на НАТО, за да търси бази за съхранение на танкове и друга военна техника, като част от по-широко усилие за укрепване на американското военно присъствие в региона, предизвикано от намесата на Русия в Украйна, заявил командващият американските Сухопътни войски в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, цитиран от военното издание „Stars and Stripes”

"В следващите няколко седмици ние ще направим проучване в Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния и България, за да видим има ли подходящи места, където можем да оставим на съхранение танкове и друга бронирана техника. Не сме уточнили за какво количество, дали въоръжението за танкова рота или цял батальон, ние няма как да знаем преди да завърши проучването”, коментира генералът пред „Stars and Stripes”.

През 2015 г. американската армия планира да разгъне в страни от Европа временно на ротационен принцип напълно окомплектована бронирана бригада в състав от около 3000 военнослужещи.

След приключване на проучването формално предложение ще бъде изпратено до главнокомандващия ВС на САЩ в Европа генерал Филип Брийдлав, което ще се случи през февруари 2015.

Целта на генерал-лейтенант Бен Ходжис е да разположи до края на 2015 г. в източноевропейски страни-членки на НАТО тежкото въоръжение на една бригада (три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др.) – тоест около 220 танкове и бронирани машини.

Чат от тази тежка техника сега временно е в Германия, докато се намерят постоянни бази в източна Европа.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във