Параграф22 Daily

§22 Новини

Генерал от ФСБ получи шест години затвор за провал на държавна програма в Арктика

Руски военен съд осъди генерал-майора от ФСБ Юрий Сулин на шест години затвор, пише руският вестник „Комерсантъ“. Според изданието Сулин е осуетил изпълнението на секретна програма за защита на руската държавна граница в Арктика, а отпуснатите за нейното осъществяване 658 милиона рубли (около 9 милиона долара), е пренасочил за изграждане на ведомствени жилища в Крим. Военният съд също така е лишил екс-офицера от ФСБ и от войнското му звание и от държавните му награди.

По-рано пък беще осъден за корупция и бившият губернатор на Сахалинска област Александър Хорошавин. Присъдата е по второ дело за корупция. Материалите са внесени в съда през април 2020 г.

Според разследващите, през 2014 г. група хора, водени от Хорошавин, организирали получаването на подкупи от 2 до 10 милиона рубли от кандидати за депутати в Южно-Сахалинската градска Дума. От май до септември същата година подсъдимите по делото са получили над 100 милиона рубли (около 1.4 милиона долара).

Освен бившия ръководител на региона, в случая са замесени бившият заместник-кмет на Южно-Сахалинск Алексей Лескин и още двама други, обявени за международно издирване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във