Параграф22 Daily

§22 Новини

Генерал Шивиков се изправя пред военния съд в Пловдив

За днес в Пловдивския военен съд е насрочено делото срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. В обвинението срещу него са изброени 13 случая, при които той е злоупотребявал с власт и служебно положение. Самият Шивиков отрича обвиненията и ги определя като абсурдни.

В обвинителния акт е записано, че Шивиков е използвал е подчинените си за различни дейности, свързани със семейството му , включително и в полза на общините Карлово и Клисура, както и на карловското „Ловно-рибарско дружество”. Например  при ремонтни дейности в Ловен парк -  Карлово с  личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала и чешма. При други случаи Шивиков е разпореждал устно на свои  подчинени да организират и предоставят техника и личен състав за различни мероприятия. Използвал е неправомерното и труда на четирима военослужещи за ремонт на собственото му жилище.

Имотната облага се изчислява на повече от 65 хиляди лева, а имуществените последици за Командването на Сухопътните войски възлизат на  43 хиляди и 700 лева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във