Параграф22 Daily

§22 Новини

Генералната прокуратура иска да отнеме в полза на държавата 126 милиона долара от екс-министър Абизов и от Алфа-Банк

Генералната прокуратура на Русия заведе дело срещу бившия министър по въпросите на отвореното управление Михаил Абизов и Алфа-банка за възстановяване на повече от 126 милиона долара в полза на държавата. Тези средства, според обвинението са със съмнителен произход, казаха пред ТАСС от Московския Гагарински съд, който ще разглежда случая. "Съдът получи дело от заместник-главния прокурор на Руската федерация срещу Абизов и Алфа-Банк, в което се иска да се възстановят от подсъдимите повече от 126 милиона долара в полза на държавата. Предварителна среща (разговор) по този иск е насрочен за 12 август тази година“, казаха в съда, без да уточняват други подробности.

Според източниците на вестник „Комерсант“ новият съдебен иск е продължение на съдебните производства от миналата година. „В хода на по-нататъшните дейности, извършени от Генералната прокуратура, съвместно с ФСБ и Росфинмониторинг, беше установено, че част от приходите от транзакциите на бившия министър са конвертирани в 115 милиона долара и са инвестирани с лихва в проект на блокчейн платформата TON на месенджера Telegram от братята Павел и Николай Дуров.

Въпреки това Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) през 2019 г., чрез съда, забрани емитирането на криптовалута и нейното прехвърляне на инвеститори. Поради факта, че проектът не се е осъществил, средствата на г -н Абизов с 10% доход върху 126,5 милиона долара главница подлежаха на връщане в Русия “, отбелязва вестникът по позоваване на новата претенция.

Бившият министър бе задържан на 26 март 2019 г. Според разследването Абизов и неговите съучастници, след като са измамили акционерите на енергийните компании ОАО „Сибирска енергийна компания“ и ОАО „Регионални електрически мрежи“, са откраднали 4 милиарда рубли и са ги изнесли в чужбина. Престъплението е извършено от април 2011 г. до ноември 2014 г., действията на подсъдимите по делото са квалифицирани по част 3 на чл. 210 ("Създаване на престъпна общност") и част 4 на чл. 159 („Измама“) от Наказателния кодекс на Руската федерация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във