Параграф22 Daily

§22 Новини

Георги Ангелов: Режимът на цесиите трябва да се затегне

Различни виждания по отношение на цесиите в КТБ изказаха икономистът Георги Ангелов и финансистът Емил Хърсев в разговор пред БНТ по злободневната тема КТБ. Същевременно и двамата икономисти считат, че по-добрият вариант за бъдещето на БНБ е гуверньорът Иван Искров да подаде оставка сам, защото една евентуална атака на парламента срещу централната банка би създала проблеми и би се приела лошо в ЕС.

Според Георги Ангелов в бъдеще трябва да се затегне режимът на цесии, за да бъде защитен Фондът за гарантиране на влоговете. „Ако това не стане, за фонда ще останат само лошите кредити, когато влезе в банката като кредитор“, каза икономистът. На обратното бе финансистът Емил Хърсев, който отбеляза, че в резултат от реализираните цесии всъщност са намалели онези кредити, за които се говореше, че стойността им е нула. „Основно в този портфейл са прихващанията, които са заявени“, коментира той. Според него цесии могат да се извършат включително след несъстоятелност.

Проблемът пред Фонда за гарантиране на влоговете сега е да набере ликвидност бързо до 4 декември – датата, от която трябва да започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ, коментира още Ангелов и допълни, че в дългосрочен план фондът е платежоспособен, тъй като приходите му са по-високи от разходите, но към 4 декември не разполага с 3,5 милиарда лева кеш и поради тази причина ще вземе заем, който по-късно ще върне. „Това е нормална практика“, коментира икономистът.

След отнемане на лиценз на банка цесия не може да се прави, тъй като няма да издържи в съда, коментира Ангелов казуса с цесиите на Топлофикация София.

И двамата събеседници обаче застъпиха обща позиция по отношение на евентуалната оставка на Иван Искров.„Искров има чест и достойнство, той ясно каза какви са намеренията му и не мисля, че би постъпил по друг начин от този, който заяви“, посочи Хърсев, а Ангелов допълни - „по-добре е оставката да се случи по законния начин и без насилствено премахване на управителя от длъжността му в централната банка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във