Параграф22 Daily

§22 Новини

Георги Чолаков: Съдилищата не могат да предприемат по-драстични мерки от националните

Работата в системата на административното правораздаване е затруднена от положителни резултати за коронавирус и от растящия брой на контактни лица в системата. Към вчерашна дата във Върховния административен съд (ВАС) има четирима магистрати с доказани положителни PCR тестове. Освен тях има още съдебни служители и съдебни помощници.

Проблемът идва от тези, които са контактни на заразени лица – в семейство или в работна среда, поясни пред БНР председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той даде пример със състав от трима съдии, от които само един е на работа.

До вчера Чолаков е смятал, че това може да се преодолее със заместване, но по думите му „нещата лавинообразно растат“. Има издадено разпореждане всички дела на отсъстващите съдии да се отсрочат за възможно най-близки дати, поясни председателят на ВАС. „Трябва да е ясно на обществото, че този проблем ще доведе до забавяне на правораздаването до известна степен“, предупреди Георги Чолаков.Част от съдебните помощници работят на дистанционен режим, а администрацията – на графици и дежурства.

Правораздаването е човешка дейност и тя се осъществява непосредствено в съдебна зала, подчерта Чолаков в предаването „Преди всички". Трябва ли да се преразгледат противоепидемичните мерки за съдилищата? Това, че има заразени колеги с коронавирус, не означава, че можем да предприемем по-драстични мерки от тези на национално ниво, отбеляза още председателят на Върховния административен съд. „Не можем, а и не смятам, че трябва да пристъпим към крайната мярка, която беше приета през март. Тогава бяхме в извънредно положение, а сега не сме в такова положение“, коментира Георги Чолаков. 

За периода от април насам са отложени 1192 дела. Няма активизация срещу новите мерки, каквато имаше през март и април. Няма такъв наплив, обяви Георги Чолаков. „Тези дела останаха единици. Смятам, че ще ги приключим по най-бързия начин и тях - тези, които са от март и април“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във