Параграф22 Daily

§22 Новини

Георги Колев ще председателства състава по делото за КТБ

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще председателства състава, който трябва да реши окончателно делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Случаят е от огромен обществен интерес и съм длъжен да поема отговорност", е заявил Колев пред в. "Преса". Откакто оглави ВАС, това ще е първото дело, в което Георги Колев ще участва в съдебен състав. На критиките на премиера Бойко Борисов, че решението на ВАС се бави, шефът на съда отвърна, че съзнава проблема и ако се налага лично ще влезе в състава по делото. Председателят на ВАС има право да участва в съставите, които решават дела.

Делото за лиценза вече е образувано пред петчленен състав на ВАС, а докладчик по него е съдия Росен Василев.

На 13 януари тричленен състав на съда отказа да разгледа жалбите на акционерите в КТБ срещу отнемането на лиценза и прекрати процеса. Мотивите бяха, че макар и акционерите да имат икономически интерес да оспорват мярката, наложена от Управителния съвет на Българската народна банка, те нямат правен интерес. Делото за отнетия лиценз беше образувано през ноември миналата година, когато "Бромак", която притежава 50,66 % от капитала на банката, и останалите акционери - "Бългериан Акуизишън къмпани", Орлин Русев и Вера Ахундова, внесоха жалби в съда. Заради това в Софийския градски съд бе спрян процесът за обявяването на фалита на банката.

Ако сега петчленният състав се съгласи с мнението на тримата съдии, ще произнесе определението си в закрито съдебно заседание. Ако обаче сметне, че то не е било законосъобразно и допусне до разглеждане делото по жалбите на акционерите, ще насрочи открито съдебно заседание. В него страните ще могат да правят доказателствени искания и възражения, а съдът ще трябва да се произнесе по същество - дали връща лиценза, или не.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във