Параграф22 Daily

§22 Новини

Георги Ковачев: Законът за лобизма ще мине трудно, защото ние забраняваме на самите себе си

С проекта на Закона за публичност на лобизма се цели да се направи общ, публичен регистър на лобистите. Използват се добрите практики на щатското законодателство в тази посока. Идеята е да има и такси за извършването на тази дейност.

Ключовата дума в този законопроект е публичност. Санкциите могат да стигнат и до 20 хил. лева. При повторна глоба е помислено сумите да бъдат между 4 и 10 хил. лева, а имуществените санкции - между 50 и 300 хил. лева. Важното обаче не са санкциите, а дейността да бъде извадена "на светло“ и въвеждане на забрана за  осъществяване на лобистка дейност от страна на публични служители в срок до 2 години, дори след като напуснат поста си,  каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ депутатът от Българския демократичен център Георги Ковачев и допълни:

"Законът за публичност на лобизма, който внесохме от партията, цели създаване на прозрачност и публичност при осъществяване на лобистки практики, с оглед ограничаване на корупционните практики. Дефинирали сме много ясно понятието "лобизъм“. Мина вече през една комисия, не смея да кажа, че получи голяма подкрепа. В момента ПГ на БСП и ДПС подкрепиха законопроекта, с условието да внесем промени между първо и второ четене, но от управленската коалиция за момента не срещаме разбиране в тази посока. Медиите също имат място в проектозакона, заяви Ковачев и допълни: Този законопроект ще мине много трудно, защото ние забраняваме на самите нас – народните представители да се занимаваме с лобистки дейности. Това включва и роднините на публичните служители".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във