Параграф22 Daily

§22 Новини

Георги Свиленски предлага глобите за паркиране да зависят от населеното място

 Глобата за неправилно паркиране да бъде диференцирана и да бъде по решение на съответния общински съвет в зависимост от населеното място и от нарушението. Това ще бъде предложено от депутата от "БСП - Лява България" Георги Свиленски на първо и второ четене в парламента. Депутатът обяви намерението си в ефира на Нова телевизия, а причината са приетите промени в закона за движение по пътищата, с които санкцията за паркиране в градинки и по тротоари скача от 20 на 200 лева.

"Когато в един квартал има две хиляди места за паркиране и десет хиляди автомобила, къде да паркират хората? Да отидат в друг град, на покрива на блока?", отправи реторичен въпрос Свиленски.

"Събираемостта на наложените глоби е над 60%. Не може да си паркираш безобразно върху тротоарите", каза противоположното си мнение депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров. Той подчерта, че приетите вчера текстове не се отнасят за 200 лева за неправилно паркиране, а касаят точно определено за какво се глобяват хора, които са паркирали превозните си средства върху зелени площи, детски площадки и тротоари. "Неправилно паркиране е когато се наруши знак Б 27", уточни Байрактаров и допълни, че където има знак, глобата е 50 лева.

Консенсус бе постигнат в студиото между депутата на Патриотичния фронт и колегата му от БСП, като Свиленски се съгласи със становището, че не трябва да се спира в зелените площи, но подчерта, че в големите градове няма достатъчно места за паркиране.

Според депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов пък има възможност да се спазва законът, макар и да се наложи да се паркира на малко по-далечно място.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във