Параграф22 Daily

§22 Новини

ГЕРБ иска отнемане на шофьорската книжката при нанасяне на средна телесна повреда

Ще бъде предложена законодателна промяна, с която да се регламентира отнемането на шофьорската книжката на водач, причинил средна телесна повреда. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Тази сутрин” по bTv във връзка с инцидента с блъснатото дете в Панагюрище. Тя обясни, че вчера с главния секретар са обсъдили възможността да се внесе законодателно предложение, според което при инциденти дори със средна телесна повреда, книжката на виновния шофьор да се взема веднага. „Това е една от възможните мерки. Надявам се в дебата по това предложение да помислим за още”, добави тя. По думите й, очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки, макар че границата между правата и справедливите наказания не е ясно очертана.

„Битовата престъпност е много сложен проблем, защото е едно съвпадение на поредица от проблеми – социални, образователни, регионални особености. Аз не мога да се ангажирам с едно обещание, че този въпрос ще бъде решен кардинално, но усилията, които трябва да предприемем са в посока на поредица от действия, свързани с голяма част от политики и системите за видеонаблюдение”, обясни Бъчварова и добави, че това е доказал своята ефективност способ и е въпрос на добра организация да се изградят такива системи.

„Не смятам, че който и да било министър може да реши кардинално този проблем. Да се сменят полицаите е един много добър способ, но той се оказва малко по-скъп от обичайните мерки”, заяви тя. По думите й, само МВР не може да реши този проблем, а би трябвало да се обмисли какви са мерките на общинско ниво, местните и добави, че все пак видеонаблюдението е една много добра превенция на такъв род случаи.

„Няма политика да се затварят очите пред тези престъпления. Колкото и да се опитва едно правителство да полага усилия, стигайки до границата на правомощията на съдебната власт, то спира там”, заяви Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във