Параграф22 Daily

§22 Новини

ГЕРБ печели вота в село край Варна заради симпатично мастило

Изборите в село Бозвелийско, област Варна, може да бъдат касирани заради манипулация чрез химикали с изчезващо мастило. Това стана ясно от експертиза на вещо лице, съобщава бТВ. На 27 октомври в селото гласуват 605 души. Кандидатът за кмет от ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу Живко Панев от БСП. 1/3 от бюлетините обаче са отчетени като недействителни, тъй като върху тях липсва отбелязан вот с химикал.

Загубилият изборите Живко Панев съзря манипулация и подаде жалба до Административния съд във Варна. Оттам назначиха експертиза на празните бюлетини, а вещото лице заключи, че нередност наистина има. „Най-вероятно мастилото е изчезнало още преди да бъдат броени бюлетините. По хартията обаче се виждат следите от химикала“, каза вещото лице Богдан Богданов.

По оставените следи на хартията вещото лице успява да възпроизведе вота –  152 от недействителните бюлетини са за загубилия кмет Панев, а само 18 - за спечелилия Дамянов. Това на практика тотално преобръща резултата при разлика между двамата от 48 гласа на проведените избори. Към момента селото реално няма кмет, тъй като спечелилият изборите от ГЕРБ Дамян Дамянов все още не се е заклел, защото е задържан по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

„Най-вероятно поставени лица са сменили пълнителите на химикалките. В изборния ден забелязах, че се раздават химикалки от хората на опонента ми, но не знаех досега, че има подобно изчезващо мастило”, коментира в „Тази сутрин” загубилият изборите Живко Панев.

Хората в селото разказват, че досега подобно нещо не е случвало в селото им.

До няколко дни Административният съд във Варна трябва да реши дали изборите в Бозвелийско ще бъдат касирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във