Параграф22 Daily

§22 Новини

Германци съдят Порошенко и Украйна за убийство по небрежност

Адвокат, представляващ трите германски семейства, изгубили общо четирима близки сред 298-те жертви на полет МН17, смятат да съдят Украйна и президента Петро Порошенко за убийство поради небрежност, предаде Ройтерс. Освен това, в Европейския съд за правата на човека те ще поискат и по 1 милион евро обезщетение за всеки загинал.


Професорът по авиационно право Елмар Гимула заяви пред в."Билд ам зонтаг", че според международното право би трябвало Украйна да затвори въздушното си пространство за полети, след като не може да гарантира безопасността им.


"Всяка държава отговаря за сигурността във въздушното си пространство. Ако не може временно да го осигури, тя трябва да го затвори. Понеже това не се е случило, Украйна носи вина за причинените загуби и щети", обясни Гимула пред Ройтерс.Пред "Билд ам зонтаг" той казва, че като не е спряла въздушния трафик, Украйна е приела, че стотици невинни хора ще изгубят живота си и това е нарушение на човешките права.


Гимула добавя, че до две седмици ще внесе иска в Европейския съд за правата на човека. Освен за убийство на 298 души поради небрежност, той ще поиска и по 1 милион евро обезщетение за всеки загинал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във