Параграф22 Weekly

§22 Новини

Германци търсят истината за снайперистите от Майдана?

Разкритията на журналистите от предаването "Монитор" на германската телевизия WDR доказват, че по демонстрантите на Майдан са стреляли явно не само правителствените сили, подчинени на Янукович. Само преди седмица главната прокуратура на Украйна и новото преходно правителство потвърдиха на пресконференция официалната версия за смъртоносните изстрели, съгласно която вината е изцяло на лагера около Янукович. Задържани бяха 12 членове на междувременно разпуснатите специални части "Беркут", които бяха представени като основни виновници за кръвопролитията.


Високопоставен член на следствения екип, натоварен със задачата да разследва случилото се на Майдан, поставя под въпрос твърденията на прокуратурата. "Резултатите от моите разследвания не съвпадат с онова, което прокуратурата обяви на пресконференцията", казва пред "Монитор" следователят, пожелал да остане анонимен.


Журналистите от WDR разполагат и със запис на водените по радиовръзка разговори между снайперистите. На съдбоносния 20 февруари те са били разположени по покривите на различни сгради в центъра на Киев. Разговорите им са били прихванати от един украински радиолюбител, с когото журналистите от WDR са разговаряли. От записа се чува как един снайперист пита колегата си: "Откъде се стреля? Нашите хора не стрелят по невъоръжени". Малко по-късно друг снайперист казва: "Някой застреля този човек, но не сме ние". След което добавя: "Има ли и други снайперисти освен нас? И кои са тези хора?".


Германските журналисти разполагат и с видеозаписи, на които може да се види, че опозиционерите на ул. "Институтская" са обстрелвани не само от правителствените сгради, но и откъм хотел "Украйна", намиращ се в тила им. В интервю за предаването "Монитор" един свидетел, който във въпросния ден се намирал в отсечката между хотела и правителствените сгради, потвърждава този факт. Няколко видеозаписа доказват, че въпросният човек действително е бил там. "Бяхме обстрелвани фронтално, но и откъм тила - някъде от осмия или деветия етаж на хотел "Украйна". Това определено беше дело на професионалисти", разказва мъжът.


Хотелът, в който по това време са настанени и множество журналисти, през въпросния ден е бил изцяло в ръцете на опозицията. Още на сутринта тя въвежда проверки на входа и допуска вътре само онези, които имат ключ от стая в хотела или пък могат да докажат, че работят като обслужващ персонал.


Адвокатите на хора, които са загубили близки или пък са били ранени по време на размириците, също повдигат тежки обвинения срещу украинската прокуратура. Те твърдят, че съвсем умишлено са били държани настрана от информации, свързани с досегашните разследвания на събитията. Както казва един от адвокатите: "Нито ни съобщиха какъв вид оръжие е било използвано, нито пък ни позволиха да направим оглед на изготвените експертизи. Изобщо не сме в състояние да кажем каква точно е гледната точка на прокуратурата". Един от адвокатите дори сравнява действията на прокуратурата с поведението на властите по съветско време: "Те прикриват свои хора и точно както едно време са всичко друго, но не и безпристрастни".


20 февруари беше най-кървавият ден от протестите около киевския Майдан. Според официалните данни, само на този ден на улица "Институтская" са загинали над 30 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във