Параграф22 Daily

§22 Новини

Германската ZDF пита: България, където потъват евромилиардите?

Независимо дали става дума за корупция при кметове из страната или при министри в София, в България потъват милиони евро пари на европейските данъкоплатци и това е "забравеният проблем на Европа". Това се казва в анонса на репортаж на германската обществена телевизия ZDF за България няколко дни преди изборите, цитирана от български медии.

Разказан е случай на "пословично" скъп паваж във Велико Търново - над 30 хил. евро са дали данъкоплатците според документи от кметството за полагане на слой цимент под камъните, но никой не е забелязал такова нещо. Калоян Янков (всъщност водач на листата на "Демократична България" във Велико Търново и бивш кандидат-кмет, но не е представен в репортажа) открил измамата и попитал местни жители дали през изминалата година е имало подобно нещо. Те отговорили с "не", разказва ZDF. Документите обаче показват, че общината е възложила такава поръчка на местна фирма. "Типично за България" и действа само ако кметът е от управляващата партия, казва адвокат Янков. "Да, завладяна държава е и то не само по отношение на изпълнителната власт, но и прокуратурата и цялата съдебна система са в тази цялата схема за корупция."

Показан е и Янко Русев, петкратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, който днес има пенсия от 150 евро. Споменава се и записът от спалнята на премиера Бойко Борисов (посочен като "партиен приятел" на канцлера Ангела Меркел), и банкнотите от 500 евро, както и скандалът със санирането на имота на зам.-министър на икономиката с европейски средства (вероятно се има предвид "къща за гости", ползвана само от зам.-министъра Александър Манолев, който напусна поста). Има изречение и за миналогодишните протести срещу правителството и главния прокурор.

Сега предстоят избори по време на пандемията и многочислените митинги са забранени - както и другаде, кризата промени предизборната кампания. "Най-важната тема за избирателите - управлението на кризата." Дават се примери из страната като клиника в Чирпан, където пациент с възпаление на дробовете не може да бъде приет час, докато чака линейка. "Не само в Чирпан е нормално," продължава телевизията. Описва се решението да се дадат бонуси на здравните работници в кризата, взето обаче "твърде късно" - шефът на болницата казва, че трима негови колеги са заминали за Германия, след като са се поизградили като специалисти.

Лекарите и здравните работници в интензивните отделения са на ръба, а междувременно България е сред най-изоставащите с ваксинирането. Ако имаха дози, казват представители на центровете, те щяха да работят два пъти по-бързо. Забелязва се обаче и ваксинен скептицизъм - цитирана е жена от въоръжените сили, на която се поставя доза и според която повечето в поделението ѝ се страхуват, че ваксините са експеримент, "който оцелее, а който - не", и едва половината са се имунизирали.

В най-бедната страна в ЕС, белязана от пандемията, от бедност и несправедливост, здравният министър е най-популярното лице, се казва в края на репортажа, след кадър с плакат на здравния министър Костадин Ангелов (той води листата на ГЕРБ в града). "Не е време за промяна в нагласите."

Facebook logo
Бъдете с нас и във