Параграф22 Daily

§22 Новини

Гешев: Антикорупционният фонд да се извини на на прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев призова неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) да се извини на прокуратурата. Държавният обвинител отправи нови критики към организацията, като този път повод за тях е разследването за "Осемте джуджета".

"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!", написа Гешев в официалния си профил в Туитър.

Към текста Гешев и прикачил две снимки: на едната се виждат златни монети, а на другата - отворен сейф, чието съдържание не става ясно от снимката. Най-вероятно снимките са направени в дома на бизнесмена Илия Златанов (основен свидетел по аферата "Осемте джуджета"), където във вторник след 18 часа бе извършено претърсване на дома му. 

Ден по-късно от Специализираната прокуратура съобщиха за акцията в дома на Златанов. Ето какво написаха от пресцентъра на прокуратурата: 

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури.

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

Продължава огледа на останалата част от иззетите на 07.07.2020 г. веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във