Параграф22 Daily

§22 Новини

Гешев: Разбрах за някакви SMS-и, но не съм ги чел

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че не е чел появилите се в публичното пространство SMS съобщения между бизнесмена Васил Божков и финансовия министър Владислав Горанов. Гешев, който е пряко отговорен за масираните действия на прокуратурата и повдигнатите 11 обвинения на Божков, сподели, че негови колеги са изчели SMS-ите и не са открили нищо съществено, което да заслужава тяхното внимание.

На въпрос дали ще търси отговорност на Владислав Горанов, Гешев заяви пред БНТ: "Честно да ви кажа не си причиних това да чета тези SMS-и. Разбрах, че има публикувани някакви SMS-и. Колегите, които ги четоха, казаха, че в тях (SMS-ите) не виждат нищо, което да налага някаква наказателно-правна акция по този случай." Гешев добави, че прокуратурата не се притеснява да проверява всеки, като даде пример с бившия министър Нено Димов, който беше арестуван преди няколко месеца.

"Това е част от защитната стратегия на всички подсъдими. Сега подсъдимият... извинявам се, не е подсъдимият - живот и здраве, колегите ще преценят дали ще стане подсъдим. Обвиняемият Божков естествено внася своите нюанси. Има определени иновативни решения като журналист (Сашо Диков), който определя себе си като Speedy зайче или куриерче", коментира Гешев. И добави, че целта на Божков е да дестабилизира държавата, а действията му спрямо Левски са "подигравка с клуба".

В интервюто, проведено в кабинета на главния прокурор и излъчено на запис, Гешев не иска да коментира председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, но все пак заяви: "Г-н Лозан Панов явно се готви да политическа кариера, която определено не е общински съветник. Работата му е да има определено поведение пред медии когато се излъчват на живо негови изяви- Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите."

По отношение на твърденията на бившия правосъден министър Христо Иванов, че има списък за следващи атаки на прокуратурата, Гешев заяви: "Главният прокурор няма лични врагове. В първия момент не се сетих кой точно е г-н Христо Иванов. Мисля, че няма смисъл да го коментирам. На всеки български гражданин е ясно какви са неговите функции, неговите идеологически зависимости. Ще кажа нещо принципно, което не касае лично г-н Христо Иванов... мисля, че така се казваше. Ще кажа, че явно много хора се притесниха да не изгубят спонсорите си."

Гешев заяви, че прокуратурата активно се е ангажирала с битовата престъпност. Той обяви, че се вбесява, когато гледа как възрастни хора са бити, убивани, изнасилвани за пенсията им. Това е едно от нещата, които ме дебалансират, сподели главният прокурор.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във