Параграф22 Daily

§22 Новини

Гешев разбрал от пресата за сигнала на Антикорупционния фонд

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че към момента до него не е достигнал сигналът на Антикорупционния фонд, който сезира главния прокурор да провери съдържанието на кореспонденцията между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и финансовия министър Владислав Горанов. За сигнала до прокуратурата Гешев разбрал от пресата, като подчерта, че подобни проверки не са негова отговорност, а на съответните наблюдаващи прокурори.

"Конкретни досъдебни производства се наблюдават от конкретни наблюдаващи прокурори. Този сигнал не беше минал през мен. Когато стигне до мен, ще го разпределя и по каналния ред ще стигне до наблюдаващия прокурор", заяви Гешев пред журналисти в плевенското село Ореховица, където беше проведена специализирана акция срещу битовата престъпност.

"Антикорупционният фонд развива теорията, че главният прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства - т.е. е всевластен. Те казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да намалее. Това е пропаганда и такава власт не съществува. От друга страна ме сигнализират и искат да предприема действия", добави Гешев, определяйки Антикорупционният фонд като "шизофреничен".

По отношение на процеса по екстрадирането на Васил Божков, Гешев заяви, че българската прокуратура си е свършила работата и чака решението на Обединените арабски емирства. "Ако той (Божков) има нещо да каже, е добре дошъл. Стандартите за защита на човешките права в ЕС са най-големите. Няма смъртно наказание", заяви главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във