Параграф22 Daily

§22 Новини

Гешев сравни поведението на Бобоков с това на затворник

Главният прокурор Иван Гешев пристигна в Гоце Делчев за поредната акция срещу битовата престъпност и използва повода да коментира актуалните събития около работата на прокуратурата. Гешев, който бе съпроводен от говорителя на прокуратурата Сийка Милева и главния секретар Ивайло Иванов, остави на колегите си да говорят за акцията в Гоце Делчев и подхвана темата за обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, като често препращаше разговора към други обвиняеми и подсъдими лица.

По-рано през деня Бобоков гостува в предаването "Тази сутрин" по bTV, където заяви, че не се познава с президента Румен Радев, но показа чатове с премиера Бойко Борисов, в които се обръща към него с "добро утро, бос". Впоследствие прокуратурата разпространи чатове на Бобоков с потребител "Prezident - Rumen Radev", с които се твърди, че се оборва тезата на Бобоков, че не се познава с Румен Радев.

В тази връзка Иван Гешев заяви, че не е запознат с интервюто на Бобоков пред bTV. "Не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица", отсече главният прокурор, но поясни, че от това, което разбрал, Бобоков очевидно е излъгал bTV и водещия Антон Хекимян, че не се познава с президента. По повод комуникацията с Бойко Борисов, Гешев заяви, както многократно е подчертавал, че решението за разследването и повдигането на определено обвинение се взима от съответния наблюдаващ прокурор.

Попитан да изкаже своето мнение по казуса с Бобоков, Гешев използва момента да отправи нови критики към председателя на ВКС Лозан Панов: "Да израза мнение по този въпрос, означава да наруша закона. Както господин Лозан Панов би нарушил закон, ако каже, че определено ръце трябва да бъде осъдено или оправдано. Въпреки че сега се сещам за някои изключения, но няма да ги коментирам (визирайки най-вероятно делото "Полфрийман" - б.р.)."

По повод твърдението на Бобоков, че обвиненията на прокуратурата са скалъпени, Гешев направи паралел със затворниците. "Ако отидете в който и да е български затвор, всички ще кажат, че са невинни", обясни Гешев, като след това се поправи, че все пак Бобоков все още е само обвиняем и няма влязла в сила присъда. Главният прокурор заяви, че не знае дали ще има нови обвинения срещу Бобоков, тъй като работата по анализа на информацията от мобилните му телефони е твърде голяма - 260 ГБ, като за сравнение даде пример с "Война и мир", която била около 5 ГБ.

Иван Гешев направи и друга любопитна отправка - към Стария завет, като отново цитира Еклисиаст: "Който трупа знание, трупа печал. Това го пише във Вехтия завет", заяви Гешев, който вчера отново се позова на Еклисиаст, но с друг цитат. Припомняме, че Еклисиаст бе цитиран и от наблюдаващия прокурор по делото "ЕВН" Емил Петров ("Има време за говорене, има време и за мълчание").

Гешев в прав текст заяви, че определени хора си купуват медии, за да продължават да крадат. Главният прокурор смята, че обвиняемият Васил Божков е "канонизиран" от медиите на Иво Прокопиев и Огнян Донев. "Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а да не четат кой какво пише", заяви Гешев. И призова медиите да не защитават лица като "Божков, Бобоков, Миню Стайков, Цветан Василев, Арабаджиеви", ако искат България да се избави от бедността и "кражбите".

Въпреки че не бе попитан, главният прокурор направи отправка и към разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено "Осемте джуджета", в което се говори за корупция по най-високите етажи в съдебната система, в частност прокуратурата. Гешев ги нарече "някакви теории за джуджета", но не стана ясно дали ще се предприемат действия спрямо изнесените данни от втората част на разследването, което излезе тази сутрин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във